BIOS

mainos

 Miten käynnistä BIOS!

BIOS, ulkonäkö on erilainen valmistajan mukaan.

mainos...
...Jatkuu

Koska on monenlaisia eri tietokoneita ja BIOS -valmistajia, on olemassa lukuisia eri tapoja käynnistää BIOS Setup.

Uudet tietokoneet!

Tietokoneita jotka on valmistettu viimeisten vuosien aikana, käynnistetään Bios painamalla jotakin seuraavista näppäintä käynnistyksen aikana. Yleensä se on yksi kolmesta ensimmäisestä.

F1, F2, DEL, ESC, F10

Käyttäjä tietää mitä näppäintä paina, kun he näkevät esim viestin ”Press DEL to runSetup” tietokoneen käynnistyessä.

Vanhemmissa tietokoneissa!
Vanhemmissa tietokoneissa (ennen 1995) oli lukuisia eri menetelmiä käynnistä BIOS. Alla on luettelo yleisistä näppäinyhdistelmistämitä pitää olla painettuna, kun tietokone käynnistetään.

CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+ENTER, CTRL+ALT+INS, CTRL+ALT+S, PAGE UP, PAGE DOWN

Miten vaihtaa käynnistysjärjestys (Boot) valikkoon!

BIOS on ohjelmoitu toimimaan näppäimistön käskyillä, siellä liikutaan nuolinäppäimillä. Siellä on myös ohjeita mitä mikin näppäin tekee.

Siirrytään Boot valikkoon, valitaan miltä laitteelta, kovalevyltä, CD/DVD asemalta tai USB:n kautta halutaan käynnistää tietokoneen, siirretään se ensimmäiseksi käynnistäjäksi, niiden ohjeitten mukaisella näppäimillä. Lopuksi näppäin F10 se tallentaa ja käynnistää uudestaan tietokoneen.

Käynnistyskäskyt mene järjestyksessä, esim, 1 on valittu CD/DVD, mutta asemassa ei ole levyä, silloin käynnistyskäsky siirtyy seuraavaan ja niin edelleen kunnes se löytää laitteen tai median missä alkulatausohjelma, mikä käynnistää tietokoneen.

Monessa nykyajan tietokoneissa voit paina F8 näppäintä, mikä avaa suoraan BIOS Boot, mistä voi valita käynnistysjärjestyksen.

Internetistä löytyy paljon tietoja ja kuvia.

esimerkiksi bioksen asetukset

Google BIOS boot kuvahaku

Kiitos Martti ohjevinkistä sekä kuvista!

mainos

Post navigation

3 comments for “BIOS

 1. Tapani Räisä
  19/09/2017 at 11:58

  Mistä saa Biosin päivityksen ? Minulls on Mint 18.1

 2. NipNap
  24/07/2018 at 12:39

  ASUS hybridi meni siniseen ruutuun ja en saanut enää Windowsia sinne, joten asensin Ubuntun ja viimeksi Linux Mint Mate. En yrityksistä huolimatta saanut asennettua siihen WLANia ja kaikki tässä on niin teknistä tietoa. Sitten meni kiinteä linja (Ethernet ADSL), enkä saa sitä takaisin. Yritin uudestaan asentaa Windows USB ISO, mutta setup:sta ei enää löydy laitevalintoja vaan vain Ubuntu xxx ja muuta siihen, enkä saa enää tehtyä Bootia USB:ltä: ???? alkaa mennä herne nenään.

 3. Erkki Lanne
  21/09/2018 at 20:24

  ASUkSella on nyt joku graafinen bios. Edelliset neuvot ei näytä osuvan tähän. Tosin eivät itsekään osa antaa ohjeita biosin päivitykseen. Mistä saisi apua, kun haluaa muunkin kuin C:n boottautuvan ennen sitä Win 10:tä. Kone on uusi ja ostin sen kun en ymmärtänyt, ettei siinä muka saa käyttää muuta kuin win10:tä! Löytyykö täällä keltään neuvoja biosin päivitykseen tällaisessa tapauksessa, kun ASUS ei itse kykene antamaan neuvoa, vaikka takuukin on voimassa.
  Eki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.