Linux Mint Lataukset

mainos

Linux Mint LatauksetLinux Mint lataukset

Tähän on koottu kaikki Linux Mint versiot mitkä ovat ladattavissa näiltä sivulta.

Ne on järjestetty niin että uusimmat versiot on ylhäällä.

Jokaisen version sivulla on aluksi pieni yhteenveto ko versiosta sen jälkeen tulee lataus linkkejä joko 32 tai 64 bittiselle tietokoneelle.

Linux Mint 18 Sarah Mate Pitkäaikainen tuki (LTS) Tekninen tuki päättyy 2021

Linux Mint 18 Sarah Cinnamon Pitkäaikainen tuki (LTS) Tekninen tuki päättyy 2021

Linux Mint 17.1 Rebecca Cinnamon Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy 2019

Linux Mint 17.1 Rebecca Mate Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy 2019

Linux Mint 17 Mate Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2019

Linux Mint 17 Cinnamon Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2019

Linux Mint 17 KDE Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2019

Linux Mint 17 Xfce Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2019

Linux Mint 13 Maya Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2017

Linux Mint 13 KDE Pitkäaikainen tuki (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa2017

Linux Mint 13 Xfce Pitkäaikainen tuki  (LTS), Tekninen tuki päättyy huhtikuussa 2017

Linux Mint 12 Lisa Gnome tekninen tuki loppui huhtikuussa 2013

Linux Mint 12 Lisa KDE tekninen tuki loppui huhtikuussa 2013

Linux Mint 12 Lisa LXDE tekninen tuki loppui huhtikuussa 2013

Linux Mint 11 Katya Gnome  tekninen tuki loppui lokakuussa 2012

Linux Mint 10 Julia Gnome tekninen tuki loppui huhtikuussa 2012

Linux Mint Debian Editoin 201403 Mate ja Cinnamon versiot, Rolling distribution

Linux Mint Debian Edition Gnome Rolling distribution

mainos...
...Jatkuu

Linux Mint Debian Edition Xfce Rolling distribution

Tiedoksi, Suomen lähimmät ja varmimmat latauspalvelimet ovat Latviassa ja Liettuassa

Linux Mint kaikki versiot sivut Englanniksi

LATAUS- JA ASENNUSOHJEET

1. Valitse haluamasi julkaisu ylläolevalta listalta. Ellet tiedä, mikä julkaisu sinun pitäisi valita, valitse tuorein.

2. Mene valitsemasi julkaisun sivulle. Sieltä löytyy linkkejä eri versioiden (32- tai 64-bittinen, CD tai DVD) levykuvia eli ISO-tiedostoja tarjoaviin latauspalvelimiin (Mirrors). Linkkiä klikkaamalla levykuva alkaa siirtyä koneellesi.

3. Julkaisun sivulla on myös eri ISO-levykuvien tarkistussummat (MD5 sum). Niiden avulla voit tarkistaa, että levykuva on siirtynyt ehjänä ja kokonaisena omalle koneellesi. Ellet tiedä, kuinka MD5-tarkistus tehdään, voit ohittaa tämän kohdan. Silloin on kuitenkin olemassa pieni riski, että poltat levylle toimimattoman ISO-levykuvan. Ohjeet Linux Mint -käyttäjille täällä!

4. Seuraavaksi levykuva on poltettava CD- tai DVD-levylle. Käytä omaan käyttöjärjestelmääsi saatavilla olevia työkaluja (ohjeet Linux Mint -käyttäjille täällä ja Windows-käyttäjille täällä!). Levykuvasta voi tehdä myös käynnistävän USB-tikun, mikäli tietokoneesi tukee tätä mahdollisuutta ja sinulla on siihen sopiva ohjelma käytettävissäsi. Tässä tyydymme kuitenkin olettamaan, että käytät CD- tai DVD-levyä.

5. Kun levy on poltettu, pääset kokeilemaan Linux Mintiä. Pane levy asemaan ja käynnistä tietokoneesi uudelleen. Sen pitäisi nyt käynnistyä Linux Mint Live-tilaan. Ellei näin tapahdu, joudut muuttamaan tietokoneesi BIOS-asetuksia niin, että optiselta CD/DVD-asemalta käynnistyminen on tehty mahdolliseksi. Monissa koneissa on myös mahdollisuus valita käynnistysmedia painamalla jotain tiettyä näppäintä aivan käynnistyksen alussa (Boot options menu tms). Katso tarkkaan siinä käynnistyksen alkaessa ruudulle tulevia ilmoituksia, niistä saat vinkkejä!

6. Voit käyttää Linux Mintiä Live-tilassa jokseenkin samoin kuin asennettunakin, kahdella poikkeuksella: ensinnäkin kaikki toimii huomattavasti hitaammin (optisen aseman hitaasta lukunopeudesta johtuen), toiseksi, et voi tallentaa mitään (tietokoneesi kovalevy ei ole Live-sessiossa lainkaan käytössä). Voit myös käynnistää Linux Mintin ”oikean” asennuksen suoraan Live-sessiosta.

7. Mikäli olet asentamassa Linux Mintiä koneelle, jossa on jo käyttöjärjestelmä (esim. Microsoft Windows tai joku toinen Linux-järjestelmä), sinulta kysytään asennuksen aikana, haluatko säilyttää sen Linux Mintin rinnalla vai poistetaanko olemassa oleva järjestelmä ja käytetään koko levy Linux Mintille. (On myös mahdollisuus tehdä levyn osiointi käsin – älä ryhdy siihen, ellet tiedä mitä olet tekemässä.) Jos haluat säilyttää myös vanhan järjestelmän, sinulla on joka käynnistyskerralla mahdollisuus valita, kumpi järjestelmä käynnistetään.

Ei muuta kuin kokeilemaan ja asentamaan!

mainos

4 comments for “Linux Mint Lataukset

 1. juhanil
  08/04/2014 at 18:31

  Hienoa – nyt kun hyvin hommansa hoitanut XP haudataan, on ajankohtaista korvata se Linuxilla – latailen juuri versiota 13 ”Maya”, Voisiko kukaan kertoa, mitä haitta/virus ohjelmaa kannattaa käyttää Linuxin kanssa? Kiitosta vaan hyvistä Linux ohjeista ylläpitäjille samoin kiitoksia kommenteista/vinkeistä!

 2. AriJ
  09/04/2014 at 10:26

  Sen enempää XP:hen puuttumatta, mutta miksi haudata hyvin toimiva käyttis, ei valmistajan tuen loppuminen siitä kelvotonta tee, vaatii vaan käyttäjältä tarkempaa paneutumista haitakkeiden torjunnassa.
  Sitten tähän toiseen aiheeseen. Sikäli kuin tiedän, niin vielä ei ole yhtään kunnollista(=toimivaa) haitaketta tehty linux-ympäristöön, toki koskaan ei voi tietää milloin ensimmäinen sellainen ilmestyy(, sanottiinhan mac:iakin haitakevapaaksi systeemiksi). Toistaiseksi en olisi kovinkaan huolissani tuosta haitaketorjunnasta, mutta eiköhän noilla kaikilaa isoimmilla/tunnetuimilla haitaketorjuntataloilla ole omista soveluksistaan myös linux-versio tarjolla.

 3. Kalle
  27/12/2014 at 03:06

  ”Voisiko kukaan kertoa, mitä haitta/virus ohjelmaa kannattaa käyttää Linuxin kanssa?”
  Sellaiseen on tarvetta vain silloin kun halutaan suojata suorassa yhteydessä olevaa Windows-konetta.
  Linux ei tarvitse mitään virus-, tai haittaohjelmasuojausta.

 4. Deb Squeezy
  28/02/2015 at 12:52

  Onko kukaan päivittänyt onnistuneesti Debian 6:n Mintille?
  En ole vielä päättänyt, mitä teen 5 v vanhalle Samsung NC10 miniläppärille, jossa on alun perin vain Win XP (vielä käytössä vaikka tuki loppunut). Käytin jonkin aikaa alkuaikoina rinnalla (Windoesin alla) Ubuntua, kunnes se sekosi eikä enää suostunut käynnistymään. Sen jälkeen olen käyttänyt Debian 6 (Squeezy), joka sekin on jo vanha versio ja johon ei saa enää uutta Google Chromea eikä Adobe Flashia.

  Pitäisi siis päättää, päivitänkö suoraan Debian 7:aan (se saattaa olla liian raskas tai muuten huonosti sopiva 10″ kokoiselle vanhalle läppärille) vai esimerkiksi johonkin Mint-jakelun editioon, jossa pitäisi
  – voida säilyttää omat tiedostot (Debian ja Windows)
  – toimia sisäänrakennettu 3G-modeemi ja WLAN
  – toimia flash ja MS Silverlight
  – voida asentaa kovalevyltä ISO-levykuvasta Debian 6:sta käsin, kun läppärissä ei ole CD-asemaa enkä viitsi värkätä USB-tikun kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.