Linux Mint Lataukset

Linux Mint LatauksetLinux Mint lataukset

Tähän on koottu kaikki Linux Mint versiot mitkä ovat ladattavissa näiltä sivulta.

Ne on järjestetty niin että uusimmat versiot on ylhäällä.

Jokaisen version sivulla on aluksi pieni yhteenveto ko versiosta sen jälkeen tulee lataus linkkejä joko 32 tai 64 bittiselle tietokoneelle.

Linux Mint 13 Maya

Linux Mint 13 KDE

Linux Mint 13 Xfce

Linux Mint 12 Lisa Gnome

Linux Mint 12 Lisa KDE

Linux Mint 12 Lisa LXDE

Linux Mint 11 Katya Gnome

Linux Mint 10 Julia Gnome

Linux Mint Debian Edition Gnome Rolling distribution

Linux Mint Debian Edition Xfce Rolling distribution

Tiedoksi, Suomen lähimmät ja varmimmat latauspalvelimet ovat Latviassa ja Liettuassa

Linux Mint kaikki versiot sivut Englanniksi

LATAUS- JA ASENNUSOHJEET

1. Valitse haluamasi julkaisu ylläolevalta listalta. Ellet tiedä, mikä julkaisu sinun pitäisi valita, valitse tuorein.

2. Mene valitsemasi julkaisun sivulle. Sieltä löytyy linkkejä eri versioiden (32- tai 64-bittinen, CD tai DVD) levykuvia eli ISO-tiedostoja tarjoaviin latauspalvelimiin (Mirrors). Linkkiä klikkaamalla levykuva alkaa siirtyä koneellesi.

3. Julkaisun sivulla on myös eri ISO-levykuvien tarkistussummat (MD5 sum). Niiden avulla voit tarkistaa, että levykuva on siirtynyt ehjänä ja kokonaisena omalle koneellesi. Ellet tiedä, kuinka MD5-tarkistus tehdään, voit ohittaa tämän kohdan. Silloin on kuitenkin olemassa pieni riski, että poltat levylle toimimattoman ISO-levykuvan. Ohjeet Linux Mint -käyttäjille täällä!

4. Seuraavaksi levykuva on poltettava CD- tai DVD-levylle. Käytä omaan käyttöjärjestelmääsi saatavilla olevia työkaluja (ohjeet Linux Mint -käyttäjille täällä ja Windows-käyttäjille täällä!). Levykuvasta voi tehdä myös käynnistävän USB-tikun, mikäli tietokoneesi tukee tätä mahdollisuutta ja sinulla on siihen sopiva ohjelma käytettävissäsi. Tässä tyydymme kuitenkin olettamaan, että käytät CD- tai DVD-levyä.

5. Kun levy on poltettu, pääset kokeilemaan Linux Mintiä. Pane levy asemaan ja käynnistä tietokoneesi uudelleen. Sen pitäisi nyt käynnistyä Linux Mint Live-tilaan. Ellei näin tapahdu, joudut muuttamaan tietokoneesi BIOS-asetuksia niin, että optiselta CD/DVD-asemalta käynnistyminen on tehty mahdolliseksi. Monissa koneissa on myös mahdollisuus valita käynnistysmedia painamalla jotain tiettyä näppäintä aivan käynnistyksen alussa (Boot options menu tms). Katso tarkkaan siinä käynnistyksen alkaessa ruudulle tulevia ilmoituksia, niistä saat vinkkejä!

6. Voit käyttää Linux Mintiä Live-tilassa jokseenkin samoin kuin asennettunakin, kahdella poikkeuksella: ensinnäkin kaikki toimii huomattavasti hitaammin (optisen aseman hitaasta lukunopeudesta johtuen), toiseksi, et voi tallentaa mitään (tietokoneesi kovalevy ei ole Live-sessiossa lainkaan käytössä). Voit myös käynnistää Linux Mintin ”oikean” asennuksen suoraan Live-sessiosta.

7. Mikäli olet asentamassa Linux Mintiä koneelle, jossa on jo käyttöjärjestelmä (esim. Microsoft Windows tai joku toinen Linux-järjestelmä), sinulta kysytään asennuksen aikana, haluatko säilyttää sen Linux Mintin rinnalla vai poistetaanko olemassa oleva järjestelmä ja käytetään koko levy Linux Mintille. (On myös mahdollisuus tehdä levyn osiointi käsin – älä ryhdy siihen, ellet tiedä mitä olet tekemässä.) Jos haluat säilyttää myös vanhan järjestelmän, sinulla on joka käynnistyskerralla mahdollisuus valita, kumpi järjestelmä käynnistetään.

Ei muuta kuin kokeilemaan ja asentamaan!

2 kommenttia Linux Mint Lataukset

  1. juhanil on 08/04/2014 at 18:31

    Hienoa – nyt kun hyvin hommansa hoitanut XP haudataan, on ajankohtaista korvata se Linuxilla – latailen juuri versiota 13 ”Maya”, Voisiko kukaan kertoa, mitä haitta/virus ohjelmaa kannattaa käyttää Linuxin kanssa? Kiitosta vaan hyvistä Linux ohjeista ylläpitäjille samoin kiitoksia kommenteista/vinkeistä!

  2. AriJ on 09/04/2014 at 10:26

    Sen enempää XP:hen puuttumatta, mutta miksi haudata hyvin toimiva käyttis, ei valmistajan tuen loppuminen siitä kelvotonta tee, vaatii vaan käyttäjältä tarkempaa paneutumista haitakkeiden torjunnassa.
    Sitten tähän toiseen aiheeseen. Sikäli kuin tiedän, niin vielä ei ole yhtään kunnollista(=toimivaa) haitaketta tehty linux-ympäristöön, toki koskaan ei voi tietää milloin ensimmäinen sellainen ilmestyy(, sanottiinhan mac:iakin haitakevapaaksi systeemiksi). Toistaiseksi en olisi kovinkaan huolissani tuosta haitaketorjunnasta, mutta eiköhän noilla kaikilaa isoimmilla/tunnetuimilla haitaketorjuntataloilla ole omista soveluksistaan myös linux-versio tarjolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Suosittelen


Olavi Hällbackan Yhtye

Anna sähköpostiosoitteesi niin saat Linux Mint Käyttöohjesivujen uusimat päivitykset ja ohjeet.

Sivujen ylläpito!

Mikäli löysit apua näiltä sivuilta niin käy myös mainostajien sivulla. Näin saadaan sivujen ylläpitokustannukset hoidettua sekä voidaan jatkaa uusien ohjeiden tekoa. Kiitämme tuesta.

Custom Search

Viimeisimmät kommentit