Asennus USB tikulta

Asennus USB tikulta Unetbootin

Linux Mintin asennuksen voi myös tehdä USB tikulla.

UNetbootin mahdollistaa monien Linux/BSD-jakeluiden asentamisen levyosiolle tai USB-levylle. Tavallisesta asennuksesta poiketen se ei tarvitse CD-levyä. Se voi luoda kaksoiskäynnistysasennuksen tai korvata kokonaan jo asennetun käyttöjärjestelmän

Siihen tarvitaan ISO -levykuva, voit ladata Mint versiot täältä sekä UNetbootin ohjelman, löytyy  Ohjelmistohallinnasta tai pakettienhallinasta ja unetbootin Windows asennus täältä

Ohjelma on sekä Linuxille että ikkunalle (Windows). Asenna ohjelma koneelle, aseta tyhjä USB tikku missä vähintään 700 MB tilaa. Käynnistä Unetbootin.

Unetbootin mukana on valmiita Linux jakeluita joita voi asentaa tikulle.

Tässä haetaan Linux Mint 8 ISO -levykuvan kansiosta mihin se ladattiin.

Sovellus asentaa ISO -levykuvan sekä tekee tikusta käynnistävän.

Mikäli lähdet testaamaan ja asentamaan heti, valitse ”Reboot Now”. BIOSta pitää säätää siten, että boot (käynnistys) on asetettu USB tikulle. Sen jälkeen jatkuu kuten asennusohjeessa.

Asennus USB tikulta

Avainsanat: , , , , , , , ,

21 kommenttia Asennus USB tikulta

 1. Mikko on 21/12/2009 at 12:28

  ”Ohjelma on sekä Linuxille että ikkunalle”… hmm … oisko kuitenkin Windowsille eikä ”ikkunalle” ;D

  Mutta sinänsä hienoa että on suomenkielinen sivusto tälle aivan mahtavalle jakelulle olemassa. Suosittelen MINTiä kaikille varauksetta!

  • Teucca on 28/12/2009 at 20:50

   Hej!
   Kiitos viestistä, se oli tarkoituksella kirjoitettu niin. Välillä pitää laitta joku sana eri muodossa, että herättää lukijan lukemaan lauseen uudestaan, se hetkeksi pysäyttää ja laitta miettimään asioita uudella tavalla.

   • voi voi voi on 13/04/2014 at 16:18

    **että herättää lukijan lukemaan lauseen uudestaan, se hetkeksi pysäyttää ja laitta miettimään asioita uudella tavalla.**

    Kiva kun jo asennusvaiheessa joku haluaa olla nokkela ja ärsyttävä. Tätä Linux on?

    Keitetäänpä vettä. Ota kattila. En kerro vielä tässä vaiheessa kattilan kokoa enkä materiaalia, jotta mielenkiinto pysyisi yllä loppuun asti. Laita kattilaan vettä. Tiedätkö onko talossa juokseva vesi, kaivo, lähde, vai seisova vesi? No, vinkkinä että kaivo on, mutta se on lukossa. Avainnippuja on kaksi, toinen on talossa ja toinen on asennettu digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Jatketaanko?

    Eli siis, voitaisiinko suomenkieliset ohjeet pitää selkokielisinä ohjeina, kiitos. Varmasti moni muukin samma mieltä.

 2. Juhani on 26/12/2009 at 22:06

  Kyllähän tuosta UNetbootin’ista löytyy myös Windows versio…

 3. Hemppa on 26/06/2012 at 10:45

  Linux Mintin samoin kuin muidenkin Linux-distrojen asentaminen USB-tikulla onnistuu mielestäni paremmin kun käyttää ImageWriteria. Itselläni asentaminen ei onnistunut tällä Unetbootilla. Kun käytin ImageWriteria käynnistyi live-usb nätisti ja asennus oli myös huomattavasti mukavampaa ja vaivattomampaa kuin live-dvd:llä. Nykyisin en juuri käytäkään enää live-cd:tä enkä live-dvd:tä.

  • jk on 27/06/2012 at 18:23

   Joo, ei onnistu Unetbootilla. Itse käytän usb-creator-gtk

 4. Ari Micklin on 01/09/2012 at 14:24

  HP Pavilion G7 läppäri.Miten ihmeessä

 5. MasterJ on 27/09/2012 at 08:22

  täytyypä asennella tää taas kunhan löydän vapaan usb:n ja kiitti tosta imagewriterista, näyttää helpolta ohjelmalta

 6. martti on 27/09/2012 at 21:18

  http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

  hp6735b läppärille 64 bit asensin Linux Mint 13 MATE (vista lähti)
  Millään muulla Ei onnistunut.

 7. Juha Taskinen on 25/08/2013 at 17:20

  No eipä onnistunut Acer asus-miniläppäriin asennut XP:,n rinnalle tälläiseltä perustollolta. Onko jossain ohje tai valmis tiedostoläjä joka kopioidaan tikulle ja käynnistetään sieltä kuten CD-asemalta?
  Jep- olen tietämätön ja laiska. En jaksa plärätä englanninkeilisiä ohjeita asiasta joita en ole koskaan aiemmin edes opetellut saati käyttänyt. Harmi kun tekisi mieli ihan oikeasti kokeilla Linux;a koska xp;ssä loppuu kohta tuki enkä haluaisi luopua kätevästä miniläppäristä. Ja uskoisin että meitä on monia…

 8. harhar on 25/09/2013 at 03:34

  Toki asentuu hyvin.

 9. Kiroileva siili on 27/03/2014 at 10:11

  Niinpä, yrittämiseksi menee, en saa millään asennettua Linux Minttiä koneelle (vanha XP)vaikka miten noita ohjeita tuolla tavaan. Eikö mitenkään saisi yksinkertaistettua niitä, että tavallinen tallaajakin ymmärtäisi? Ja miksi on noita ”mirroreja” ja ”torrentteja” pilvin pimein, mistä sitä tietää mistä maasta on turvallisinta ja helpointa ladata? Ja mihin tuota torrenttia tarvitaan? Ubuntu on ainoa jonka olen saanut Windowsin rinnalle kokeiluun, mutta haluaisin Linux Mintin….taitaa olla ihan turha toivo…

 10. Urho Kaleva on 09/04/2014 at 00:50

  Unetbootiniä ei kannata käyttää.

  Tässä vähän erilainen ja mielestäni paremmin toimiva ohje:

  Hanki vähintään 4GB kokoinen usb-muistitikku.

  Lataa Mint 16 Cinnamon 64 bit tästä osoitteesta:
  http://ftp.portlane.com/pub/os/linux/linuxmint//stable/16/linuxmint-16-cinnamon-dvd-64bit.iso

  Kiinnitä usb-tikku koneeseesi.

  Mene osoitteeseen:
  http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
  …ja paina download-nappia. Asenna tämä ohjelma koneellesi ja käynnistä se.

  Hae Image file -kohtaan aiemmin lataamasi ISO-tiedosto painamalla nappia jossa on sininen kansio. Valitse tiedostotyypiksi *.* koska muuten ISO-tiedosto ei näy. Paina sitten Avaa.

  Device -kohtaan valitse USB-tikkusi asematunnus.

  Paina Write ja odottele.

  Kun homma on valmis, boottaa koneesi USB-tikulta ja käynnistä Mint Linux. Mint Linux käynnistyy ns. Live-tilaan. Työpöydältä löydät Install Linux Mint tjsp. Käynnistä se ja kun asennusohjelma kysyy miten asennetaan, niin valitset vaihtoehdon ”windowsin rinnalle”.

  • Eetska on 16/01/2015 at 22:49

   Kiitos Urho tästä ohjeesta! UnetBootinilla ei toimi, mutta tällä toimii.

 11. arska on 10/04/2014 at 21:26

  Hyvät ohjeet viimeiseen kappaleeseen asti, mutta sitten tökkää. Mitä tarkoittaa ´boottaa koneesi USB-tikulta´? Eli miten pitää toimia?

 12. martti on 16/04/2014 at 18:28

  Tervehdys,”arska.
  boottaa.= Käynnistä kone. Laita käynnitävä tikku Usb väylään, jo ennen kun kone on käynnissä. käynnistä kone. Ala naputella F8 näppäintä, kunnes ilmestyy biosin valinta taulu. Nuolinäppäimellä valitset Usb- tikun. -Enter.Jos F8 oli oikea valinta käynnityy kone nyt Usb tikulta.
  Jos ei, näppäin on joku muu, Esim, F11,,,Del. Biosin ohjeesta varmaan selviää. Käynnityminen saatta kestää Jonkin aikaa.

 13. Ramu on 06/09/2014 at 22:45

  Kiitos Urho Kaleva hyvästä ohjeesta ja Win 32 Disk Imager ohjelmasta. Johan alkoi toimia.

  Aiemmin ehdin kokeilla Unetbootinilla ja Pendrivelinuxin kautta saamallani Universial USB Installer 1.9.5.5:llä. Niillä kummallakaan ei kahdella koneella tapahtunut yhtään mitään, kolmas kone sentään käsitti että kyseessä oli Linux-usb-media, mutta jumittui heti yhden tekstirivin näyttämisen jälkeen.

  Linux Mint 17 ja tuo ohjelma sen sijaan toimivat -ja hyvä kun vielä huomautit .iso -> .img -tiedostopäätteen vaihtamisesta. Se tosiaan piti tehdä.

 14. Ilkka on 23/10/2014 at 10:50

  Hei! Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeistä. Boot-USB:n teko onnistui helposti ohjeen avulla. Yksi ongelma kuitenkin jäi. Osaakohan joku neuvoa miestä mäessä?

  Tein siis Cinnamon Mint asennus USB:n ja olen kokeillut sitä kahdessa koneessa. Uudehkossa HP läppärissä pelittää hienosti mutta vanhemmassa Compacin pöytäkoneessa johon Linux Mintiä varsinaisesti haluan, se asennuksen jälkeen käynnistyy aina ja vain ainostaan Failback Modeen. Käynnistämisen jälkeinen ilmoitus on; ”Do you want to restart Cinnamon? Cinnamon just Crashed. You are currently running in Failback Mode.”

  Sama lopputulos tulee koeattaessani ajaa Mintiä tikulta, sekä silloin kun olen asentanut sen kokovalevylle.

  Failback Modessa käyttis tuntuisi kyllä toimivan mutta käynnistyminen ja käyttö on hyvin hidasta. Onko ideaa miten päästä tästä eteenpäin?

  • Teucca on 25/10/2014 at 10:01

   Koita asentaa joku kevyempi versio siihen vanhaan koneeseen, esim Xfce versio.

   • Ilkka on 25/10/2014 at 21:18

    Kiitos neuvosta. Kokeilen jatkossa tuota Xfce:tä ja varmaankin myös Matea. Jotakin tuossa Cinnamonin työpöydässä on sellaista joka ei tällä vanhalla raudalla toimi. Sain nyt tosin pelittämään myös tältä Mint 13 Cinnamon asennukseltakin, niin että asennuksen jälkeen vaihdoin oletusistunniksi Gnome Classic. Se tuntuisi toimivan niin kuin sen pitääkin. Varsinaisella Cinnamonilla menua ei tullut lainkaan ja ikkunoiden säätämisenkin kanssa tökki pahasti. Mutta kokeilen vielä siis Xfce:täkin, jospa se olisi kuitenkin hieman monipuolisempi kuin tuo GNOME Classic vaihtoehto.

 15. arapaho on 26/10/2014 at 04:41

  Moi!
  Miten mahtaa minttu pelata ASUS Eee PC 1001Px-koneessa?Eli kyseessä siis miniläppäri,joka jäi tarpeettomaksi tytön lukion jälkeen.
  Wintohka ei oikein jaksa pörrätä koneessa,Linuxit tietääkseni paljon kevyempiä?
  Tarkoitus asentaa minttu pysyvästi koneeseen,mites teen moisen homman?Linuxeista ei juurikaan ole kokemuksia kertynyt…paljon olen positiivisia juttuja sen varmuudesta kuullut.
  Jeesakka hiukka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Linux Mint Käyttöohjesivun ylläpito kiittää suuresti kaikkia tämän sivuston käyttäjiä jotka on vierailut mainostajien sivuilla. Sen ansiosta voidaan jatkaa sivujen ylläpito ja kehitys.

Suosittelen


Olavi Hällbackan Yhtye

Anna sähköpostiosoitteesi niin saat Linux Mint Käyttöohjesivujen uusimat päivitykset ja ohjeet.

Sivujen ylläpito!

Mikäli löysit apua näiltä sivuilta niin käy myös mainostajien sivulla. Näin saadaan sivujen ylläpitokustannukset hoidettua sekä voidaan jatkaa uusien ohjeiden tekoa. Kiitämme tuesta.

Custom Search

Viimeisimmät kommentit