Asennus USB tikulta

mainos

Asennus USB tikulta Unetbootin

Linux Mintin asennuksen voi myös tehdä USB tikulla.

UNetbootin mahdollistaa monien Linux/BSD-jakeluiden asentamisen levyosiolle tai USB-levylle. Tavallisesta asennuksesta poiketen se ei tarvitse CD-levyä. Se voi luoda kaksoiskäynnistysasennuksen tai korvata kokonaan jo asennetun käyttöjärjestelmän

Siihen tarvitaan ISO -levykuva, voit ladata Mint versiot täältä sekä UNetbootin ohjelman, löytyy  Ohjelmistohallinnasta tai pakettienhallinasta ja unetbootin Windows asennus täältä

Ohjelma on sekä Linuxille että ikkunalle (Windows). Asenna ohjelma koneelle, aseta tyhjä USB tikku missä vähintään 700 MB tilaa. Käynnistä Unetbootin.

mainos...
...Jatkuu

Unetbootin mukana on valmiita Linux jakeluita joita voi asentaa tikulle.

Tässä haetaan Linux Mint 8 ISO -levykuvan kansiosta mihin se ladattiin.

Sovellus asentaa ISO -levykuvan sekä tekee tikusta käynnistävän.

Mikäli lähdet testaamaan ja asentamaan heti, valitse ”Reboot Now”. BIOSta pitää säätää siten, että boot (käynnistys) on asetettu USB tikulle. Sen jälkeen jatkuu kuten asennusohjeessa.

Asennus USB tikulta

mainos

30 comments for “Asennus USB tikulta

 1. Mikko
  21/12/2009 at 12:28

  ”Ohjelma on sekä Linuxille että ikkunalle”… hmm … oisko kuitenkin Windowsille eikä ”ikkunalle” ;D

  Mutta sinänsä hienoa että on suomenkielinen sivusto tälle aivan mahtavalle jakelulle olemassa. Suosittelen MINTiä kaikille varauksetta!

  • Teucca
   28/12/2009 at 20:50

   Hej!
   Kiitos viestistä, se oli tarkoituksella kirjoitettu niin. Välillä pitää laitta joku sana eri muodossa, että herättää lukijan lukemaan lauseen uudestaan, se hetkeksi pysäyttää ja laitta miettimään asioita uudella tavalla.

   • voi voi voi
    13/04/2014 at 16:18

    **että herättää lukijan lukemaan lauseen uudestaan, se hetkeksi pysäyttää ja laitta miettimään asioita uudella tavalla.**

    Kiva kun jo asennusvaiheessa joku haluaa olla nokkela ja ärsyttävä. Tätä Linux on?

    Keitetäänpä vettä. Ota kattila. En kerro vielä tässä vaiheessa kattilan kokoa enkä materiaalia, jotta mielenkiinto pysyisi yllä loppuun asti. Laita kattilaan vettä. Tiedätkö onko talossa juokseva vesi, kaivo, lähde, vai seisova vesi? No, vinkkinä että kaivo on, mutta se on lukossa. Avainnippuja on kaksi, toinen on talossa ja toinen on asennettu digitaaliseen muotoon tietokoneelle. Jatketaanko?

    Eli siis, voitaisiinko suomenkieliset ohjeet pitää selkokielisinä ohjeina, kiitos. Varmasti moni muukin samma mieltä.

    • Aimo Andersson
     09/12/2017 at 18:15

     Asensin mintin vanhalle pikkuläppäärille mutta kadotin levyn enkä muista kuinka tein levyn.Piäs asentaa vanhalle HP:lle mintti mutta tää pikkunen ei kirjota dvd:lle.Miten saa tehtyä tikulle asennusjutun.

  • arska89
   22/09/2017 at 19:33

   MINTtua, in Finnish 😉

 2. Juhani
  26/12/2009 at 22:06

  Kyllähän tuosta UNetbootin’ista löytyy myös Windows versio…

 3. Hemppa
  26/06/2012 at 10:45

  Linux Mintin samoin kuin muidenkin Linux-distrojen asentaminen USB-tikulla onnistuu mielestäni paremmin kun käyttää ImageWriteria. Itselläni asentaminen ei onnistunut tällä Unetbootilla. Kun käytin ImageWriteria käynnistyi live-usb nätisti ja asennus oli myös huomattavasti mukavampaa ja vaivattomampaa kuin live-dvd:llä. Nykyisin en juuri käytäkään enää live-cd:tä enkä live-dvd:tä.

  • jk
   27/06/2012 at 18:23

   Joo, ei onnistu Unetbootilla. Itse käytän usb-creator-gtk

 4. Ari Micklin
  01/09/2012 at 14:24

  HP Pavilion G7 läppäri.Miten ihmeessä

 5. MasterJ
  27/09/2012 at 08:22

  täytyypä asennella tää taas kunhan löydän vapaan usb:n ja kiitti tosta imagewriterista, näyttää helpolta ohjelmalta

 6. martti
  27/09/2012 at 21:18

  http://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/

  hp6735b läppärille 64 bit asensin Linux Mint 13 MATE (vista lähti)
  Millään muulla Ei onnistunut.

 7. Juha Taskinen
  25/08/2013 at 17:20

  No eipä onnistunut Acer asus-miniläppäriin asennut XP:,n rinnalle tälläiseltä perustollolta. Onko jossain ohje tai valmis tiedostoläjä joka kopioidaan tikulle ja käynnistetään sieltä kuten CD-asemalta?
  Jep- olen tietämätön ja laiska. En jaksa plärätä englanninkeilisiä ohjeita asiasta joita en ole koskaan aiemmin edes opetellut saati käyttänyt. Harmi kun tekisi mieli ihan oikeasti kokeilla Linux;a koska xp;ssä loppuu kohta tuki enkä haluaisi luopua kätevästä miniläppäristä. Ja uskoisin että meitä on monia…

 8. harhar
  25/09/2013 at 03:34

  Toki asentuu hyvin.

 9. Kiroileva siili
  27/03/2014 at 10:11

  Niinpä, yrittämiseksi menee, en saa millään asennettua Linux Minttiä koneelle (vanha XP)vaikka miten noita ohjeita tuolla tavaan. Eikö mitenkään saisi yksinkertaistettua niitä, että tavallinen tallaajakin ymmärtäisi? Ja miksi on noita ”mirroreja” ja ”torrentteja” pilvin pimein, mistä sitä tietää mistä maasta on turvallisinta ja helpointa ladata? Ja mihin tuota torrenttia tarvitaan? Ubuntu on ainoa jonka olen saanut Windowsin rinnalle kokeiluun, mutta haluaisin Linux Mintin….taitaa olla ihan turha toivo…

 10. Urho Kaleva
  09/04/2014 at 00:50

  Unetbootiniä ei kannata käyttää.

  Tässä vähän erilainen ja mielestäni paremmin toimiva ohje:

  Hanki vähintään 4GB kokoinen usb-muistitikku.

  Lataa Mint 16 Cinnamon 64 bit tästä osoitteesta:
  http://ftp.portlane.com/pub/os/linux/linuxmint//stable/16/linuxmint-16-cinnamon-dvd-64bit.iso

  Kiinnitä usb-tikku koneeseesi.

  Mene osoitteeseen:
  http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
  …ja paina download-nappia. Asenna tämä ohjelma koneellesi ja käynnistä se.

  Hae Image file -kohtaan aiemmin lataamasi ISO-tiedosto painamalla nappia jossa on sininen kansio. Valitse tiedostotyypiksi *.* koska muuten ISO-tiedosto ei näy. Paina sitten Avaa.

  Device -kohtaan valitse USB-tikkusi asematunnus.

  Paina Write ja odottele.

  Kun homma on valmis, boottaa koneesi USB-tikulta ja käynnistä Mint Linux. Mint Linux käynnistyy ns. Live-tilaan. Työpöydältä löydät Install Linux Mint tjsp. Käynnistä se ja kun asennusohjelma kysyy miten asennetaan, niin valitset vaihtoehdon ”windowsin rinnalle”.

  • Eetska
   16/01/2015 at 22:49

   Kiitos Urho tästä ohjeesta! UnetBootinilla ei toimi, mutta tällä toimii.

 11. arska
  10/04/2014 at 21:26

  Hyvät ohjeet viimeiseen kappaleeseen asti, mutta sitten tökkää. Mitä tarkoittaa ´boottaa koneesi USB-tikulta´? Eli miten pitää toimia?

 12. martti
  16/04/2014 at 18:28

  Tervehdys,”arska.
  boottaa.= Käynnistä kone. Laita käynnitävä tikku Usb väylään, jo ennen kun kone on käynnissä. käynnistä kone. Ala naputella F8 näppäintä, kunnes ilmestyy biosin valinta taulu. Nuolinäppäimellä valitset Usb- tikun. -Enter.Jos F8 oli oikea valinta käynnityy kone nyt Usb tikulta.
  Jos ei, näppäin on joku muu, Esim, F11,,,Del. Biosin ohjeesta varmaan selviää. Käynnityminen saatta kestää Jonkin aikaa.

 13. Ramu
  06/09/2014 at 22:45

  Kiitos Urho Kaleva hyvästä ohjeesta ja Win 32 Disk Imager ohjelmasta. Johan alkoi toimia.

  Aiemmin ehdin kokeilla Unetbootinilla ja Pendrivelinuxin kautta saamallani Universial USB Installer 1.9.5.5:llä. Niillä kummallakaan ei kahdella koneella tapahtunut yhtään mitään, kolmas kone sentään käsitti että kyseessä oli Linux-usb-media, mutta jumittui heti yhden tekstirivin näyttämisen jälkeen.

  Linux Mint 17 ja tuo ohjelma sen sijaan toimivat -ja hyvä kun vielä huomautit .iso -> .img -tiedostopäätteen vaihtamisesta. Se tosiaan piti tehdä.

 14. Ilkka
  23/10/2014 at 10:50

  Hei! Kiitos hyvistä ja selkeistä ohjeistä. Boot-USB:n teko onnistui helposti ohjeen avulla. Yksi ongelma kuitenkin jäi. Osaakohan joku neuvoa miestä mäessä?

  Tein siis Cinnamon Mint asennus USB:n ja olen kokeillut sitä kahdessa koneessa. Uudehkossa HP läppärissä pelittää hienosti mutta vanhemmassa Compacin pöytäkoneessa johon Linux Mintiä varsinaisesti haluan, se asennuksen jälkeen käynnistyy aina ja vain ainostaan Failback Modeen. Käynnistämisen jälkeinen ilmoitus on; ”Do you want to restart Cinnamon? Cinnamon just Crashed. You are currently running in Failback Mode.”

  Sama lopputulos tulee koeattaessani ajaa Mintiä tikulta, sekä silloin kun olen asentanut sen kokovalevylle.

  Failback Modessa käyttis tuntuisi kyllä toimivan mutta käynnistyminen ja käyttö on hyvin hidasta. Onko ideaa miten päästä tästä eteenpäin?

  • Teucca
   25/10/2014 at 10:01

   Koita asentaa joku kevyempi versio siihen vanhaan koneeseen, esim Xfce versio.

   • Ilkka
    25/10/2014 at 21:18

    Kiitos neuvosta. Kokeilen jatkossa tuota Xfce:tä ja varmaankin myös Matea. Jotakin tuossa Cinnamonin työpöydässä on sellaista joka ei tällä vanhalla raudalla toimi. Sain nyt tosin pelittämään myös tältä Mint 13 Cinnamon asennukseltakin, niin että asennuksen jälkeen vaihdoin oletusistunniksi Gnome Classic. Se tuntuisi toimivan niin kuin sen pitääkin. Varsinaisella Cinnamonilla menua ei tullut lainkaan ja ikkunoiden säätämisenkin kanssa tökki pahasti. Mutta kokeilen vielä siis Xfce:täkin, jospa se olisi kuitenkin hieman monipuolisempi kuin tuo GNOME Classic vaihtoehto.

 15. arapaho
  26/10/2014 at 04:41

  Moi!
  Miten mahtaa minttu pelata ASUS Eee PC 1001Px-koneessa?Eli kyseessä siis miniläppäri,joka jäi tarpeettomaksi tytön lukion jälkeen.
  Wintohka ei oikein jaksa pörrätä koneessa,Linuxit tietääkseni paljon kevyempiä?
  Tarkoitus asentaa minttu pysyvästi koneeseen,mites teen moisen homman?Linuxeista ei juurikaan ole kokemuksia kertynyt…paljon olen positiivisia juttuja sen varmuudesta kuullut.
  Jeesakka hiukka!

 16. Jape
  12/11/2015 at 13:28

  Mainiot ohjeet, olisinpa vaan löytänyt aiemmin. Vanhat winkkarikoneet saa mintillä uudestaan eloon.

 17. pekka
  12/02/2016 at 19:44

  jaahas, kohta on ensi kosketus linuxiin 😀 hermot meni wintoosan tiedonkeruusen…

 18. Stefa
  24/04/2016 at 00:10

  olen luonut Mintin käynnistymään usb-tikulta mutta ongelma on että jokaisen uudelleen käynnistyksen jälkeen lataamani ohjelmat katoavat. tiedot ovat talletettuina Mintin omiin hakemistoihin. Osaako joku neuvoa mikä on mennyt pieleen?

 19. Martti
  28/04/2016 at 07:54

  Stefalle,, Olisiko niin, että et ole vielä asentanut minttiä tietokoneelle.
  Tältä sivulta löytyy ohjeet asentamiseen.

 20. Veli
  05/05/2017 at 17:31

  Yritin asentaa mintin ja kaikki meni hyvin kunnes tuli ilmoitus ”asennusohjelma kaatui”.

  • Veli
   07/05/2017 at 11:48

   Nyt selvisi että kiintolevy on rikki.

 21. Harri Annala
  04/12/2017 at 15:48

  minulla on 64 itinen kone. ja tässä on intel suoritin. asenus ohjelmaa ei löydy intelin ohelmistolla 32 bitisennä. miten voi saada google chromen koneeseen? js kohtuu helposti?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.