HiFi musiikkia tietokoneella
Nykyään on esiin noussut paljon uutisia musiikin laadusta. Koska monet musiikin kuuntelijat haluavat parempaa musiikillista kokemusta eivätkä tyydy MP3 pakattuun laatuun.
Näistä HiFi asioita on varmaan yhtä monta mieltä kuin kuuntelijaa. Monet puhuvat laadukkaitten laitteiden puolesta mitkä voi maksaa jopa useita tuhansia euroja. Toiset taas haluavat kuunnella korkearesoluutioista musiikkia sen isomman dynamiikan takia.
Esimerkiksi muusikko Neil Young on tuomassa markkinoille PONO soittimen millä voi kuunnella master -tasoisia, erittäin korkearesoluutioisia tallenteita: (192 kHz/24 bit) FLAC -tiedostomuodossa. Ero PONO:n ja mp3 laadun välillä on noin 30 kertaa suurempi datamäärä PONO:ssa.
Neil Young on perustellut tuotettaan sillä, että kuulijat voivat nyt ensi kertaa kuulla musiikkia sellaisena kuin artistit ovat niiden tarkoittaneet kuulostavan.
Mikä FLAC? FLAC on lyhenne sanoista ”Free Lossless Audio Codec” häviötön äänenpakkausmenetelmä FLAC ei kadota tai muuntele lainkaan äänisignaalin informaatiota FLAC-dekooderin muodostama bittivirta on identtinen kopio verrattuna alkuperäiseen, ja se on myös patentiton ja lisenssimaksuton. FLAC käyttää omaa metatieto järjestelmää. Yksinkertaisesti voidaan sanoa, että FLAC on kuten MP3, mutta ei heikennä äänen laatua.
Tiedoksi Linux järjestelmät tukevat kaikkia yleisiä musiikin tiedostomuotoja. Varmista vain omasta Linux järjestelmän pakettienhallinnasta, että seuraava paketti on asennettu ”libflac8” mikä tukee FLAC muotoa. Linux Mint järjestelmässä tämä paketti on oletuksena mukana.
Voit kuunnella musiikkia HiFi tasolla, sillä Linux järjestelmällä mikä sinulla on käytössä, mutta jos haluat vielä HiFi-stellä ja saada kaiken irti omasta tietokoneesta, silloin kannattaa asentaa joku hyvin kevyt Linux järjestelmä esimerkiksi Fluxbox. Silloin tietokoneen prosessori(t) ja työmuisti (RAM) keskittyy musiikin dataan eikä raskaaseen työpöydän grafiikan pyörittämiseen.
Musiikkipalvelin Music Player Daemon on palvelinohjelma, hyvin kevyt sellainen, joka käyttää hyvin pienen osan tietokoneen resursseista. Music Player Daemon tekee koko musiikkikokoelmastasi oman tietokannan mitä voit ohjata paikallisesti tai omasta verkosta erilaisilla client (asiakas) toisto ohjelmilla.
Tietokoneen voit liittää kotiteatteriin tai vahvistimeen käyttäen HDMI, S/PDIF optista kaapelia tai kuulokeliittymästä RCA -3.5 mm kaapelilla. Tai sitten voit käyttää aktiivikaiuttimia lähikuunteluun.
Eli lyhyesti voidaan sanoa, että tietokone toimii musiikkilaitteena yhtä hyvin, jopa aavistuksen paremmin kuin cd-soitin, koska liikkuvia osia, kuten cd-levyn pyörittämiseen tarvittavaa moottoria ei tarvita. Tietokoneen musiikki tuotetaan prosessorin ja työmuistin avulla kovalevyltä. Nykyään on olemassa hyvin hiljaisia tietokoneita ilman tuulettimia ja varustettuna äänettömillä ja nopeilla SSD– kovalevyillä.
Esimerkiksi tämä Compulab Mintbox 2
Näytän seuraavalla sivulla miten voit itse kuunnella HiFi musiikkia omalta Linux tietokoneelta, jopa erittäin korkearesoluutioisia tallenteita: (192 kHz/24 bit) FLAC -tiedostomuodossa! Sekä miten saat toistettua korkearesoluutioista musiikkia internetin eri lähteistä.
HiFi musiikin toisto HiFi musiikkia tietokoneella HiFi musiikkia tietokoneella HiFi musiikkia tietokoneella HiFi musiikkia tietokoneella