SSD Kovalevy

mainos

SSD Kovalevy

SSD kovalevy

SSD kovalevy on kätevin ja edullisin tapa päivittää tietokoneen suorituskykyä.

SSD kovalevy (Solid-State Drive) on tietokoneen kovalevy (massamuisti), missä ei ole liikkuvia osia.

SSD kovalevy on perinteistä HDD kovalevyä nopeampi. Tietokone käynnistyy reilusti nopeammin, ohjelmat avautuu silmänräpäyksessä, lyhyempi hakuaika ja nopeampi tiedonsiirto.

SSD kovalevy on perinteistä HDD kovalevyä hiljaisempi, koska siinä ei ole liikkuvia osia, mekaanista rasitusta kuten pyörivää kovalevyä ja sen lukupäätä mikä tekee siitä äänettömän.

SSD kovalevy säästä myös sähköä perinteistä HDD kovalevyä enemmän. Siinä on pienempi virrankulutus ja lämmöntuotto mikä taas voi myös pienentää tuulettimen pyörimistä ja sen myötä myös ääntä. Näitten ansiosta se on myös kevyempi, kestävämpi ja pitkäikäisempi. Se kestää myös paremmin ääriolosuhteita kuten iskuja, tärinää, mekaanista rasitusta ja korkeita lämpötiloja.

SSD kovalevyn ainoa haittapuoli on ollut sen korkea hinta tallennuskapasiteettina varattuna perinteiseen HDD kovalevyyn. Onneksi hinnat on tullut alaspäin viimeisten vuosien aikana!

Tietokoneen suorituskykyä voi parantaa nykyään ihan pienellä rahalla, aina ei ole tarvetta tai järkeä ostaa suurinta SSD kovalevyä. Esimerkiksi 60GB kokoiseen SSD kovalevylle mahtuu kevyesti mikä tahansa Linux käyttöjärjestelmä, ja silti jää tilaa ohjelmille ja tiedostoille. Sitten voit käyttää sen vanahan HDD kovalevyn vaikka ulkoisena tallennusvälineenä, USB adapterin välityksellä.

Esimerkiksi minä vaihdoin oman 5400rpm kovalevyn uuteen SSD levyyn, niin aikaisemmin käynnistys kesti yli minuutin, nyt käynnistys kestää vain 15 sekuntia.

SSD ja HDD kovalevyt eroa toisistaan kirjoitus- ja lukutavassa. Perinteisessä HDD kovalevyn sektoriin kohdistuu kaksi eri komentoa, sinne joko kirjoitetaan data tai sitä luetaan. SSD kovalevyn sektorille kohdistuu kolme eri komentoa, lue, pyyhi sekä kirjoita. Tiedoston päälle ei voi kirjoittaa uutta tietoa ennen kuin vanha sisältö on ensin pyyhitty pois.

Muistisolut SSD kovalevyllä on jaettu blokkeihin, mitkä on edelleen jaettu sivuihin. Kerralla voidaan lukea tai kirjoittaa yksi sivu, mutta pyyhintä pitää tehdä koko blokki kerrallaan. SSD-levy ei voi tietää, mitkä sivut ovat todella käytössä kun data muuttuu levyllä, koska tiedostojärjestelmällä ei ole suoraa yhteyttä SSD levyyn. TRIM puhdistus korjaa tätä luku- ja kirjoitusongelmaa, se vähentää ylimääräisiä kirjoituksia muistisoluille.

mainos...
...Jatkuu

SSD TRIM puhdistustoiminta

mainos

7 comments for “SSD Kovalevy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.