Musiikkipalvelin Music Player Daemon

mainos

Musiikkipalvelin Music Player Daemon

Musiikkipalvelin Music Player Daemon

Musiikkipalvelin Music Player Daemon on palvelinohjelma, hyvin kevyt sellainen, joka käyttää hyvin pienen osan tietokoneen resursseista. Music Player Daemon tekee koko musiikkikokoelmastasi oman tietokannan mitä voit ohjata paikallisesti tai omasta verkosta erilaisilla client (asiakas) toisto ohjelmilla.

Näytän tässä miten asentaa musiikkipalvelin Music Player Daemon, sekä miten muokata asetukset mikäli sinulla on musiikkitiedostot omalla tietokoneella tai omassa kotiverkossa.

Music Player Daemon löytyy vakiona Linux järjestelmien pakettivarastoista, joten sen asentaminen onnistuu kätevästi esimerkiksi pakettienhallinnasta tai avata terminaali ja kopioimalla sinne seuraava komento.
sudo apt-get install mpd

mainos...
...Jatkuu

Musiikkipalvelin MPD -mpd.conf (-etc) - gedit

Music Player Daemon:n asennuksen jälkeen pitää ensin muokata mpd.conf asetuksissa musiikkikansion sijaintia, että ohjelma osaa rakentaa sen sisällöstä tietokannan.
Avaa asetustiedosto seuraavalla komennolla:
sudo gedit /etc/mpd.conf
Siellä on kohta music_directory ja sen jälkeen heittomerkkien sisällä on tiedostopolku minne musiikki on tallennettu ”/media/music”. Mikäli olet tallentanut musiikkisi omalle tietokoneelle Musiikki kansioon silloin polku on seuraava: ”/tietokoneennimi/Musiikki” (huom. kansion nimi pitää olla kirjoitettu samalla tavalla, jos kansion alkukirjain on isolla, silloin myös tiedostopolun kansion nimi pitää olla isolla kirjaimella).

Mikäli sinulla on musiikit tallennettuna kotiverkossa, Musiikki kansiossa, silloin tiedostopolku on mudossa, ”smb://minunverkko/Musiikki”
Kuvassa minun musiikkikokoelmani on ulkoisessa NAS kotiverkossa mistä olen tehnyt automaattiliitoksen media kansioon, sen takia minun polkuni on /media/music.
Kun olet määrittänyt oikean tiedostopolun, tallenna muutokset ja lopuksi sulje tekstimuokkain.

Mikäli sinulla on käytössä joku Debian versio ja musiikkikokoelma on omalla tietokoneella Musiikki kansiossa, sinun pitää muuttaa musiikki kansion oikeudet niin, että myös muilla käyttäjillä on luku- ja kirjoitusoikeudet. Se tapahtuu seuraavalla komennolla:
sudo chmod -R 777 /tietokoneennimi/Musiikki
Ulkoisissa NAS kotiverkoissa nämä oikeudet on yleensä jo oletuksena valmiina.
Kun olet saanut nämä asetukset valmiiksi käynnistä tietokone uudestaan seuraavalla komennolla
sudo reboot

Huom! Muistutan, että täällä ei kannata tehdä mitään muuta muutoksia, koska muuten voi ohjelma mennä sekaisin.

Esitän seuraavassa osiossa pari graafista Music Player Daemon toisto ohjelmaa millä voit soittaa ja ohjata musiikkia Music Player Daemon tietokannasta.

mainos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.