Alsamixer asetukset

mainos

Alsamixer asetukset

 Alsamixer asetukset

Alsamixer on graafinen mikseriohjelma mikä toimii päätteessä. Advanced Linux Sound Architecture (ALSA), jota käytetään määrittämään ääniasetuksia ulostulolaitteille ja säätämään äänenvoimakkuutta. Alsamixer tukee useita erilaisia äänikortteja, tässä tarkempi lista:

 Alsamixer asetukset

Yksi tärkeimmästä syistä tutustua Alsamixeriin on jos esim. tietokoneessasi on useita äänen ulostulo liittimiä, kuten S/PDIF, HDMI, kuulokeliitin tai äänikortti mikä tukee monikanavaääntä. Jos huomaat Linux järjestelmän asennuksen jälkeen ettei ääntä kuulu vaikka olet liittänyt kaikki oikein tietokoneeseen se voi johtua siitä, että äänen ulostulo on mykistetty eli off tilassa.

 Käynnistät Alsamixer ohjelman päätteessä kirjoittamalla sinne alsamixer ja painamalla entteriä. HUOM. vain pieniä kirjaimia.

Vinkki: Säädä terminaalin ruudun kokoa leveämmäksi niin näet useita äänikanavia samalla kertaa. Terminaalissa > Pääte> ja sieltä valitse 132×43 koko. Mikäli sinulla on paljon eri äänikanavia ja kaikki eivät mahdu samalle ruudulle, silloin nuolet Alsamixer ohjelman oikeassa reunassa osoittavat, että on lisää kanavia, lue ja katso kuvaa alempana.

Alsamixer asetukset ohje-Terminal

Alsamixer asetukset ohje-Terminal

Alsamixer ohjelmassa liikutaan ja muutetaan säätöjä nuolinäppäimillä sekä näppäimistökomennoilla. Painamalla H kirjainta saat esille ohjeen siitä mitä ja miten säätää eri näppäimet. Tässä alsamixer kuvassa tietokoneessa on S/PDIF ja HDMI ulostulot. Vain HDMI (näkyy kuvassa PCM) on kytketty ulkoiseen kotiteatterivahvistimeen.

mainos...
...Jatkuu
Alsamixer asetukset Terminal

Alsamixer asetukset Terminal

Tässä kuvassa, Alsamixeri missä on useita äänikanavia, saat niitä näkyviin painamalla nuolinäppäintä oikealle päin. Mikäli ulostulokanava on mykistetty, siinä on MM kirjaimet. Siirry nuolinäppäpäimillä sihen kohtaan, (punaisena) Poistat mykistyksen painamalla M kirjainta, samalla kirjaimella mykistät sen. Äänenvoimakkuutta voit säätää joko nuolinäppäimillä ylös tai alas, tai + ja näppäimillä.

Mikäli sinulla on tietokone missä on integroitu äänikortti ja asennat siihen toisen äänikortin, Alsamixer ohjelman avulla, näppäimellä F6 voit vaihtaa äänikorttia. F2 näppäimellä näet järjestelmän tietoja esim. Advanced Linux Sound Architecturen ajurin.

Poistuminen Alsamixer ohjelmasta takaisin päätteen aloitustilaan hoituu näillä näppäinyhdistelmillä ALT + Q sekä CTRL + C tai yksinkertaisesti painamalla ESC näppäintä. Nyt vain rohkeasti tutustumaan Alsamixeriin!

mainos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.